martes, 9 de abril de 2013

Fouciño , fisga e rasqueta

- Fouciño

Con este tipo de arte o mariscador recolle a ameixa unha a unha, xa que ten que introduci-la arte polo burato que deixa a ameixana area e logo de darlle unpequeno xiro a arte tira cara arribalevantando a area e deixando aameixa a descuberto.Mariscar con este tipo de arterequire ter que percorrer a praiaburato por burato.Tanto o sacho, fouciño e o angazo son artes procedentes dointerior e propios do campo.



Fisga
Para a utilizacióndesta arte requírese moita destreza por parte do mariscador, e só sirve para a capturada navalla eongueirón; estemolusco cando estasoterrado na area tenas valvas abertas edeixa un burato na
area por onde saca os sifóns para poder alimentarse cando a marea
cubre a praia.
O mariscador o atopar un burato destes mete de súpeto a fisga
polo burato, a cal entra polo medio das dúas valvas, o molusco o sentir o
contacto da varela pecha as valvas rapidamente facendo presión sobre a
varela, momento que aproveita o mariscador de tirar da fisga para arriba
deixando o molusco a descuberto. Pode ser que o molusco faga pouca
presión cando pecha as conchas e escorra pola varela no momento de
tirar cara arriba, pero o chegchegar a parte máis grosa da varela esta lle
impide seguir esvarando.


Rasqueta ou raspa
Esta arte é empregada para a capturado percebe e o mexillón que se atopa nas rochas, é un arte sinxela que esta formada por un mango de madeira e unha platina trapezoidal.





 Forquita
Tamén utilizada para a captura do ourizo, consta de un mango de
madeira unido a unha platina metálica con dous ou tres dentes
lixeiramente curvados.


MARISQUEO A PÉ: sacho , anganzo


- MARISQUEO A PÉ
O marisqueo a pé é o que se exerce nas praias e nas rochas, sendo
as especies que se capturan deste xeito a ameixa, berberecho, percebe,
mexillón, navalla etc.
As artes empregadas nesta modalidade son moi sinxelas e
algunhas delas proceden do interior sendo tradicionalmente usadas nas
labores do campo, estas son as seguintes:


Sacho




É unha das artes máisusadas no marisqueo a pé, aíndaque sufriu bastantes
modificacións dependendo decada porto, o deseño ven a sersemellante en todos eles; é utilizado polos mariscadores na recolleita da ameixa, chirla, relo
etc. estes cravan o sacho na area removéndoa e deixando os moluscos a descuberto.








Angazo
Arte que se utiliza removendo a area para deixar a descuberto o berberecho

ameixa,



 carneiro ,


 coquina 




2.- ARTES EMPREGADAS NO MARISQUEO



Desde hai anos se veñen empregando en galicia artes de pesca,
que segundo a captura da especie a que vai dirixida, estas adoptan
distintas formas; así mesmo o longo dos anos todas elas sufriron
variacións no seu deseño adaptándose ás necesidades e forma de
traballo actual.






de Galicia a variedade de artes dedicadas a captura dunha mesma
especie teñen formas semellantes, polo que só farase referencia algunha
delas e as especies para as cales son utilizadas.


Destínguese dúas modalidades de marisqueo:


1.Marisqueo a pé.





2.Marisqueo a flote.